Predgovor:
“Zlatna knjiga kuharstva” stari je znanac naših domaćica, ali je ona ipak nova. Po svom sadržaju ostala je udžbenik i praktični savjetnik za suvremenu i zdravu prehranu, samo je prilagođena današnjim prilikama, u kojima zaposlenoj domaćici kuhanje danas nije lagani zadatak
Takvoj domaćici nije potrebno samo znati koja jela iziskuju kraće vrijeme za pripremu, nego je potrebno da znade rad organizirati tako kako bi utrošila što manje vremena. Pri izboru hrane mora ona misliti i na suvremenu i ispravnu prehranu članova svoje obitelji.
Ako domaćica želi ovoj zadaći udovoljiti, potrebno je da pročita i one stranice ove knjige na kojima će naći upute za racionalno iskorištavanje radnog vremena, tj. organizaciju rada pri kuhanju, te glavna načela prehrane. Isto tako domaćica, koja nema dovoljno znanja i iskustva u kuhanju, ne može računati sa stopostotnim uspjehom pri gotovljenju jela prema receptima ako ne pročita uputu o pripremanju onih vrsta jela kojima taj recept pripada.
Ova će knjiga poslužiti i onim domaćicama koje dolaze u priliku da moraju pozivati goste i pripremati jela za različite vrste poziva. Ako domaćice žele konzervirati živežne namirnice za zimu, kako bi mogle unijeti što više promjena pri sastavljanju jestvenika u zimskoj sezoni, naći će u ovoj knjizi i upute za konzerviranje.
Kako domaćica ne bi bila u neprilici kad ima bolesnika koji treba dijetnu hranu, bit će joj ova knjiga i u tom slučaju priručnik. će znati, već prema odredbi liječnika, pripremiti ukusnu dijetnu hranu i zadovoljiti bolesnika.
Svaka struka ima svoj priručnik, pa kako ova knjiga obraduje kuharsku struku, to ona nije samo pomoć domaćici, nego i osobama kuharske struke, koje se skrbe o pravilnoj prehrani manjeg i većeg broja ljudi.
Knjiga nema posebnog poglavlja o jelima koja se mogu na brzinu pripremiti nego je u njoj samo popis ovih jela po vrstama, uz naznaku broja recepta pod kojim je napisan.
Želja mi je da “Knjiga kuharstva” bude svima ne samo pomoć pri kuhanju nego da daje i poticaj kako bi domaćice ispravno odabranim i ukusno pripremljenim jelima mogle zadovoljiti i razveseliti one osobe za koje jela pripremaju, a da uz to, s lakoćom i veseljem svladavaju ovaj svakidašnji posao.