- nedostaje gornji desni ugao naslovne stranice
S korica:
Ova nam knjiga na sjajan način daje uvid u vrijednosti koje žitarice imaju u životu našega planeta, a ja bih ponovno naglasio posebnu vrijednost cjelovitog zrna žita u našoj prehrani.
Žitarica je osnova ljudske prehrane. Ona nam daje zdravlje i dugovječnost. Hraneći se cjelovitim žitaricama, dajemo sebi ono najbolje. Cjelovito zrno žita je živo i njime u svoj organizam unosimo esencijalne energije. Mljevenjem u brašno izgubili smo dio života i životne energije u njemu, ali koristeći integralno brašno u pripremi naše hrane, zadržat ćemo barem onaj nutritivni dio u cijelosti (vitamini, minerali itd.). Moje mi životno iskustvo govori upravo to.
Konzumiranjem kuhanog cijelog zrna ječma, riže, prosa, kukuruza uvijek sam dobivao najviše i najbolje, kako za sebe tako i za one za koje sam pripremao hranu. Podsjetite se na tradiciju naših starih u kojoj je cjelovito zrno žita (razne palente dobivene od cjelovitog zrna žita) bile osnova zadovoljstva i sreće.
Željko Mavrović
Većini je ljudi prva asocijacija na riječ žitarice uglavnom u vidu kruha, peciva i tjestenine. Ovaj lijepo opremljeni priručnik otkriva nepoznato o žitaricama, te upozorava da su neograničene mogućnosti obogaćivanja naše prehrane žitaricama, kako nutritivno tako i gastronomski, na dohvat ruke.
Višnja Lažeta