S ovitka:
Pred čitateljem je razumljiva, pregledna i dobro organizirana knjiga o vinu koju su priredili domaći autori pod vodstvom predstojnika Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
U prvome dijelu čitatelj se upoznaje s općim i praktičnim sadržajima vinske kulture kao što su povijest vina, Osnove proizvodnje, kušanje i ocjenjivanje vina, čuvanje, posluživanje, usklađivanje s jelom i utjecaj na zdravije
Sva ostala građa objedinjena je u drugome dijelu knjige. Vinskom leksikonu. Abecedna organizacija omogućuje čitatelju da lako pronađe odgovor na željena pitanja, a sustav međuuputnica da jednako lako povezuje srodne sadržaje i tako proširi znanja o pojedinim temama. Više od 200 ilustrativnih priloga fotografija, zemljovida i tablica sadržajno prati tekst koji se sastoji od 900 jedinica. Među ostalim u njima se obrađuju:
– najvažnije hrvatske i svjetske vinske sorte grožđa, – tipovi i vrste hrvatskih i svjetskih vina,
-hrvatske vinogradarske regije i podregije,
-najvažnije svjetske vinogradarske zemlje,
– postupci u proizvodnji mirnih vina i pjenušaca,
– podrumske tehnike,
– hrvatske i međunarodne oznake kvalitete i podrijetla,
– klasifikacijski sustavi u Hrvatskoj i u svijetu,
– hrvatske i međunarodne kratice,
-enološki, tehnološki, tehnički, biokemijski, kemijski i zemljopisni pojmovi,
– bolesti i mane vina,
-etikete…
I još mnogo drugih sadržaja zbog kojih će se čitatelj uvijek vraćati ovoj knjizi trajne vrijednosti.
Ona, kao i dobro vino, zavrjeđuje da u njoj uživate.
(iz recenzije)