S ovitka:
Da bi se proizvelo zdravo, kvalitetno vino potrebno je poznavati sve faktore, koji utječu na kvalitet vina. Treba znati koje faktore valja iskoristiti, a koje izbjegavati u toku prerade i njege vina, da ono bude kvalitetno i sposobno za potrošnju.
U ovoj će knjizi individualni proizvođač vina naći najvažnija uputstva i mogućnosti primjene suvremenog načina prerade grožđa i proizvodnje vina. Autor je obuhvatio sve najvažnije o podrumarstvu, iznio to u svjetlu novih principa enologije (nauke o vinu) i vlastitih iskustava koja je stekao kao dugogodišnji vinarski stručnjak.
Vinko Tadejević rodio se u Praputnjaku 1914. Maturirao je na gimnaziji u Sušaku, a diplomirao na Poljoprivrednom fakultetu u Zagrebu. Službovanje je započeo 1939. kao asistent na Vinarskom institutu u Zagrebu. Nakon oslobođenja zemlje radi na Poljoprivrednom tehnikumu u Poreču kao profesor vinarstva i kemijske grupe predmeta. Godine 1954. postaje prvi direktor novoosnovanog Gospodarskog zavoda u Poreču, a od 1955. u »Istravinu« Rijeka radi kao rukovodilac laboratorija i tehnički direktor. Od 1962. na Ekonomskom fakultetu u Rijeci predaje poznavanje robe. Doktorirao je na Poljoprivrednom fakultetu u Zagrebu, a od 1975. do 1980, do svog umirovljenja, radi kao znanstveni savjetnik u Ekonomskom institutu u Rijeci.