S korica:
“Napravim grimasu pred ogledalom i ugledam nešto crno među zubima. To je škorpion. Rep, da budem precizniji. Hrskavi, crni žalac – strši iz mojih prednjih zubi.” Tako jednu od svojih gastronomskih bjelosvjetskih avantura opisuje Anthony Bourdain u zbirci tekstova Opaki zalogaji. Slavni šef kuhinje te autor uzbudljivih knjiga o gastronomiji i njezinim tamnim stranama i ovoga puta čitateljima servira napeto štivo – i kad opisuje kako sjedi za stolom sumnjive čistoće u dućanu s jeguljama u Hanoiju, i kad uživa u najfinijoj tuni za šankom najskupljeg newyorškog suši-bara, i kad njuška oko baracca na bahijskoj plaži, i kad u El Bulliju razgovara s Ferránom Adrijom o fizičkim svojstvima hrane. Usput, Bourdain rado oplete po slavnim kuharima, primjerice Jamieju Oliveru, a posebno je zgrožen spoznajom da je Woody Harrelson ikona pokreta koji zagovara sirovu hranu. Naravno, kao i u Dosjeu kuhinja i Kuharovu putovanju, u Opakim zalogajima odaje neke prljave tajne nesavjesnih majstora kuhinje, koje naročito dolaze do izražaja kad nastupi gužva: “Sve što padne na pod, nekim čudom, padne ‘točno na ubrus’. Moram vam reći – strašno je velik taj ubrus…”
Nepristojno, britko i puno energije.
Daily mail
Bourdainov je entuzijazam toliko jak da praktički eksplodira na svakoj stranici… Bourdain se dokazao kao jedan od najboljih američkih pisaca o hrani. Njegovi su stavovi snažni poput njegova jezika, a okusi o kojima piše zarazni kao njegovo veselje.
New York Times Book Review
Ljubitelji pustolovnih kulinarskih iskustava ovdje će moći utažiti svoju glad, a oni koji preziru fenomen slavnih šefova kuhinja u Bourdainu će pronaći prijatelja.
Library Journal