Djelo je pisano kao znanstveno-stručna knjiga za sve one koji se bave domaćim i prekomorskim začinskim biljem i začinima ili ele o njima nešto više saznati. Karakteristično je u svojemu pristupu morfološkoj analizi koja obuhvaća ispitivanje identiteta na osnovi morfoloških obilježja promatranjem vanjskog izgleda, oblika i boje začina, te mikroskopskoj analizi uz pomoć koje se na mikroskopskom preparatu pronalaze strukturalni detalji ili skupine stanica, tipični za ispitivani uzorak začina. Autorica donosi detaljan pregled dijelova biljke koji se koriste kao začini, od korijena, listova do cvijeta, plodova i sjemena te opisuje staničnu građu biljnih dijelova koji se promatraju pod mikroskopom. U identifikaciji aktivnih principa začina opisuju se razne kemijske reakcije te kromatografske metode za identifikaciju i određivanje sadržaja aktivnih tvari, osobito kromatografija na tankom sloju i plinska kromatografija. Dan je i detaljan osvrt na zdravstvenu ispravnost začina(mikrobiološka čistoća, ispitivanje na pesticide, olovo i teške metale).
Morfološka i mikroskopska analiza začina
53.09 €
Autor: Danica Kuštrak
Izdavač: Golden marketing-Tehnička knjiga, Zagreb
Godina izdanja:
Broj stranica: 378
Dimenzije: 20×27 cm
Uvez: tvrdi
Na zalihi