U uvodnom dijelu knjige autor nam daje uvid u morfološke značajke gljiva te njihovo razmnožavanje. Nakon sistematike gljiva opisana je hranjiva vrijednost i kemijski sastav gljiva, a potom su detaljno opisana trovanja gljivama i mogućnosti liječenja. Otrovne gljive sadržavaju različite toksične tvari s vrlo različitom kemijskom strukturom. Ti spojevi mogu izazvati slabiju ili jaču intoksikaciju organizma s različitim znakovima trovanja, a posljedice katkad mogu biti pogubne. Autor knjige neprestano naglašava kako pristup gljivama treba biti najozbiljniji jer se svaka površnost i brzopletost može platiti vlastitim životom i životom najbližih. Samo jedna zamjena može biti kobna. Ne postoji pravilo ni metode (osim znanja i laboratorijskih analiza) s pomoću kojih se sa sigurnošću mogu razlikovati jestive gljive od otrovnih. Stoga je dio knjige posvećen i reagensima i kemijskim reakcijama koji mogu dobro poslužiti kao pomoćno makroskopsko sredstvo za determinaciju gljiva.
Najveći dio knjige zauzimaju fotografije i detaljni opisi gljiva, a predočeno je 300 vrsta gljiva koje najčešće susrećemo u prirodi. Sve ih je fotografirao autor tijekom svog neumornog rada i istraživanja svijeta „viših” gljiva. Temeljem kratkog opisa bitnih morfoloških i drugih značajki svake vrste, čitatelji će uz sliku lakše determinirati ubranu gljivu. Kod svake je gljive opisana karakteristična kemijska reakcija, stanište te njezina upotrebljivost.
- potpis prijašnjeg vlasnika na predlistu