Načela nove gastronomije
Je li zaista bolje jesti organsku hranu? Utječe li način na koji uzgajamo pšenicu ili meso uistinu na okoliš, pa time posredno i na naše – zdravlje?
Većina nas do sada je postala svjesna opasnosti koje prijete svijetu hrane, pa tako posredno i nama. Mnoge knjige su nas upozorile na opasnosti poput upotrebe genetski modificiranih proizvoda i industrijskih farmi. Sada je vrijeme za rješenja, a knjiga “Dobro, čisto, pravedno : Načela nove gastronomije” pokazuje kako je u potpunosti dorasla tom izazovu. Karizmatični vođa takozvanog slow food pokreta, Carlo Petrini otkriva nam na koje sve načine možemo povratiti kontrolu nad onim što jedemo.
Tri središnja načela takozvanog slow food plana su: hrana mora biti proizvedena prema načelima koji su u skladu s očuvanjem okoliša, one koji proizvode hranu mora se pravedno tretirati te hrana mora biti ukusna i zdrava. Naglašavajući upotrebu prirodnih, zdravih i organskih namirnica, Carlo Petrini objašnjava kako očuvati prirodnu bioraznolikost i zaštititi agrikulturalnu praksu u nestajanju, kojoj prijeti masovni konzumerizam, implementirajući kulinarske tradicije koje koriste različite regije diljem svijeta.