Ova je knjiga u prvom redu namijenjena ljubiteljima prirode, posebno ljubiteljima gljiva. Mikolozi, ljudi koji se naučno bave proučavanjem gljiva imaju druga, stručnija djela o gljivama. Zbog toga su u knjizi obrađene samo poznatije gljive i one koje se lakše identificiraju. Želimo ovim atlasom dati ljubitelju gljiva samo stručnu informaciju, a ne učiniti od njega stručnjaka – mikologa. Ljubitelj gljiva, amater, će to i ostati, ali će naučiti da prirodu i gljive u njoj posmatra s veseljem i zanimanjem, s »iskusnim okom« amatera, ljubitelja, poznavaoca, a nema ništa ljepše od toga.
U atlasu je obrađeno oko 1,000 vrsta različitih gljiva iz Evrope, Amerike, Afrike, Azije, Dalekog i Bliskog istoka. Od toga je oko 400 spomenuto samo kratko, dok su ostale opisane opširnije – s crtežima u boji klobuka, stručka, u presjeku i slično. Neke poznatije i zanimljivije gljive prikazane su u svim njihovim varijantama, tj. odlikama.
U uvodnom dijelu knjige govori se o gljivama općenito, o gljivama u kuhinji (kuharski recepti) i upućuju se gljivari na područja gdje će najlakše naći i kako će najlakše prepoznati jestive i čuvati se otrovnih gljiva.